Milyen adatokra figyeljek
klíma vásárlása előtt?

Fontos szempont a beltéri egység megjelenése, hiszen nagy méretű és jól látható helyen helyezkedik el.

A dizájn mellett oda kell figyelnünk néhány műszaki adatra is annak érdekében, hogy az elkövetkezendő években csak a szükséges minimális energiaköltségek terheljék a költségvetésünket.

Mire használjuk a klímaberendezést?

Először is érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen célra és mennyit használjuk a berendezést.

Ha alapvetően nyáron hűtésre és csak alkalmanként fűtésre, akkor elégséges lehet a hűtési paramétereket előre sorolnunk.

kutya és gazdája klímás lakásban

 

Azonban ha üzemszerűen fűtünk is a klímával, akkor át kell néznünk a fűtésre vonatkozó műszaki adatokat is.

Hol keressem az adatokat?

A legfontosabb adatok a termékek adatlapján szerepelnek, illetve részben – az EU-ban szabványos – energiahatékonysági címkén is.

Mik ezek az adatok?

Teljesítmény: Minden hűtésre és fűtésre alkalmas berendezés esetében szerepel két Wattban (W) bagy kiloWattban (kW) számított érték, mely az adott berendezés tervezett legnagyobb teljesítménye.

Fontos, hogy ezt az adatot ne keverjük össze a klímaberendezés elektromosenergia-igényével!

 Mekkora teljesítményre van szükségem? 

Ebben a kérdésben érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen a szükséges hűtési és fűtési teljesítményt nagyon sok tényező befolyásolhatja (helyiség tájolása, szigetelés, üvegfelületek mérete, belmagasság stb).

Bizonyos esetekben akár egy helyszíni felmérés is szükséges lehet. Általánosságban élhetünk azzal az ökölszabállyal, hogy egy 2,5 kW-os teljesítményű klímaberendezés kb 25-30 nm-es helyiség klimatizálására alkalmas. Nagyobb helyiség esetén nagyobb teljesítményre lesz szükségünk.

Mit jelent az SEER és az SCOP?

A hűtésre és fűtésre alkalmas klímák egyik legfontosabb paraméterei. A SEER a szezonális hűtési jóságfok, mely az éves hűtési szezonban elfogyasztott elektromos energia alapján kerül kiszámításra.

Ugyanígy a fűtésre vonatkozó szám a SCOP. A magasabb értékek nagyobb energiahatékonyságot jelölnek, azaz alacsonyabb számlát ugyanolyan használat mellett.

 Miután Európa különböző területein más időjárási körülmények jellemzők, azért a SEER és SCOP értékek földrajzi eloszlását is megtalálhatjuk egy színkódos térképen az energiahatékonysági címkén.

Hogy lesz ebből A++ vagy A+++?

A már jól ismert energiahatékonysági osztályokba sorolás a SEER és SCOP értékek alapján az alábbi táblázat szerint történik:

Milyen adatokra figyeljek klíma vásárlása előtt? Seer és Scop érték.

Hogy néz ki az energiahatékonysági címke?

A hűtésre is fűtésre is alkalmas klímaberendezés energiahatékonysági címkéje valamelyest eltér egyéb háztartási berendezésekétől.

A címke megjelenését a 2010/30/EU rendelet szabályozza.

Hisense klíma energiacímke

A legfontosabb mezők:

I. gyártó neve és logója
II. modellazonosító
III. a hűtéshez tartozó „SEER” és a fűtéshez tartozó „SCOP” felirat, a SEER mellett kék színű, a SCOP mellett piros színű ventilátor és léghullám
IV. Az energiahatékonysági osztály megjelölése (hűtés és fűtés külön)
V. Névleges hűtési és fűtési teljesítmény
VI. SEER és SCOP értékek
VII. Éves elektromos energiafogyasztás
VIII. Földrajzi területek színkódja
IX. Beltéri egység zajkibocsátása
X. Kültéri egység zajkibocsátása
XI. Európa színkódos térképe

Mit tehetek még a környezet védelméért?

A klímaberendezések hűtőközegei mesterségesen előállított gázok. Figyeljünk oda, hogy korszerű hűtőközeget használjon a berendezésünk. Ezeket a gázokat szigorúan zárt rendszerben kezelik, mert a szabadba jutva rendkívül károsak lehetnek a légkör ózonrétegére.

Napjaink leghatékonyabb és a környezetet legkevésbé károsító hűtőközege az R32 jelölésű gáz.

Ha tehetjük, ilyen töltetű klímaberendezést válasszunk.

Ezeket olvastad már?

Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelése során?Az úgynevezett "split" klímaberendezések kültéri és beltéri egységből állnak. A szerelés során ezt a két fő egységet helyezik el a szakképzett klímaszerelők, valamint összekötik őket a hűtőközeget szállító csövekkel és elektromos...

bővebben
Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?

Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?

Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?Vásárláskor felmerül a kérdés, van-e konkrét szabályozás a háztartási split klímaberendezések beszerelésére? Olvassa át összefoglalónkat, melyben a legfontosabb szabályokat soroljuk fel. FIGYELEM VÁLTOZÁS A...

bővebben
Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték? Ez az érték mutatja meg a légkondícionáló a teljes fűtési szezonra vonatkoztatott energiahatékonyságát egy egységesített, éghajlat típustól függő mérési ciklus alapján. Azaz, hogy 1 kW elektromos energiából, átlagosan hány kW hőenergiát állít elő a...

bővebben
0