Mobil klíma? Hogyan válassz jól?

5 hiba, amit kerülj el!

Háztartási, kis irodai használatra alapvetően két típusú légkondicionáló közül választhat: beszerelt, ún. split (különálló kültéri és beltéri egységből álló) klímaberendezést vagy mobil használatra szánt, egy egységből álló mobil klímát vásárolhat.

Mivel egy mobil klíma beszerzése kevesebb adminisztrációval jár, és nincs szükség a berendezés beszerelésére, úgy tűnhet, hogy jó alternatívája a beszerelt társainak.

Mielőtt azonban jelentős összeget költene egy új klímára, feltétlenül vegye figyelembe az alábbi 5 legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes alaposan megfontolni e jelentős beruházás előtt:

1. Hűtés nyitott ablakkal?

A mobil klímás hűtéshez egy vastag csövet kell kivezetnie a szabadba, ami többnyire résnyire nyitott ablak vagy ajtó segítségével oldható csak meg.

A nyitott ablakon át azonban bejön a zaj és a por.

Valamint persze a réseken beáramlik a meleg, párás levegő is.

Így a berendezés hatékonysága alacsonyabb, mint egy beszerelt split klímáé, mert a beáramló levegőt újra le kell hűteni.

mobil klíma a szobában

2. A kondenzvíz és rendszeresen kikapcsoló berendezés

Gondoljon a felgyülemlő kondenzvízre is, amelyet a mobil klíma egy belső tartályban gyűjt. Ezt párás időben akár pár óránként is üríteni kell, különben a teli tartály esetén a berendezés hibajelzéssel leáll, a hűtés megszűnik. 

A tartály rendszeres ürítése meglehetősen kényelmetlen.

Ezzel szemben a telepített split klímák kondenzvizét szakszerű csövezéssel vezetik el a szabadba vagy a lefolyóhoz.

3. Zaj

A mobil klímáknál együtt a nagy zajjal működő kompresszor és a készüléket hűtő kondenzátorventilátor is a szobában van, nem pedig kívül, az épület falán.

Split klímánál ezt a feladatot látja el a „kültéri egység”.

Ezért a mobil klímával hűtött szobában fokozott zajterheléssel kell számolni, mely rendkívül zavaró lehet munkavégzés vagy alvás közben.

A mobil klímák zajszintje általában kb. 50-55 dB(A), míg például a Hisense Energy Pro modelleké 19 dB(A), ami a suttogásnál is csendesebb.

Ismerje meg a szinte hangtalan és energiatakarékos Hisense klímaberendezéseket!

 

 

klíma levegőlégáramlat

4. Hideg és meleg a szobában egyszerre?

Minden helyiségben hőfok szerint rétegződik a levegő: a hideg lent, a meleg pedig fent helyezkedik el. A mobil klímák a földön állnak, és a padló felett kb. 30 cm-rel szívják be a levegőt, ahol épp a leghidegebb a szoba levegője (ez rontja a hatásfokot), majd hűtés után a kb. 8-10 °C-os levegőt 90-100 cm magasan, „derék magasságban” fújják ki.

Ha ez a kiáramló légtömeg emberre irányul, az nemcsak kellemetlen, de egészségkárosító is.

Ráadásul ez esetben gyakori, hogy egy irodában ülve a dolgozók lába vagy dereka fázik, felállva viszont melegük van.

Ezzel szemben a split klímák magasan vannak, és sokkal kisebb légmennyiséget mozgatnak, így csendesebbek, és a szobán belül is jobb a hőeloszlás, ezáltal kellemesebb az ott-tartózkodás.

5. Energiahatékonyság, költségek

Fontos szempont még az energiahatékonyság is, amiben a mobil berendezések jelentősen elmaradnak split társaiktól, ezért tartós üzemeltetésük során biztosan magas költségekkel kell számolni.

A mobil klímák hatékonysága általában „A” besorolású, míg például a Hisense 2,6 kW-os Silentium modellje hűtésben „A+++” és fűtésben is „A+++” jelzésű!

 

Ne feledje, nemcsak hogy alacsony a mobilklímák hatékonysága, de míg a split a szobát hűti, a mobil részben az udvart.

Bónusz: Ma már minden split klíma inverteres, és kiváló hatékonysággal fűt is! Érdemes a fűtési szezonon kívül eső, de hűvös napokon ezzel fűteni. 1 kW áramból egy Hisense Silentium split klíma akár 4-6 kW (!) fűtési energiát állít elő.

 

Klíma hőfok beállítás

5+1 : Tárolás

Arról se feledkezzen meg, hogy a nyári használatot követően egy mosógép méretű, igencsak nehéz berendezést kell majd tárolnia a következő szezonig, ami egy kis lakásban komoly problémát jelenthet.

Összefoglalva:

A korszerű, inverteres split klímák rendkívül energiahatékonyak, akár „A+++” besorolásúak. A kompresszor mindig csak az aktuális terhelésnek megfelelő teljesítménnyel működik, számos időzítési lehetőség vagy akár távvezérlés is segíti a gazdaságos üzemeltetést anélkül, hogy a komfortérzetünk csorbulna.

A split klímák beltéri egységei szinte hangtalanul működnek, és a falra szerelve soha nincsenek útban. Megfelelő karbantartás mellett hosszú évekig használhatóak, és növelik az ingatlan értékét. És azt se feledje, hogy szükség esetén akár fűthet is velük.

mobil klíma tárolása

Összességében javasoljuk, hogy mobil klímát olyan esetekben használjon, amikor tényleg szükség van a mobilitásra vagy más megoldás valamilyen okból nem lehetséges.

Fix helyű felhasználás esetén észszerűbb és gazdaságosabb választás a split klíma.

Kérjük, nézze át választékunkat, és keresse elérhetőségeinken szakértő kollegáinkat, akik felkészült, profi szerelőkkel és teljes körű adminisztrációval segítenek.

Ezeket olvastad már?

Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos - hogyan válassz? Mi az a hőszivattyú? Nagyon egyszerűen fogalmazva a hőszivattyú egy olyan technológia, melynek alkalmazásával egy adott forrásból (ez leggyakrabban a levegő, de lehet a talaj és víz is) nyert hőenergiát egy másik helyre tudunk...

bővebben
Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma. Melyik kell nekem? Háztartási, irodai célokra ma már szinte mindig split klímát használunk. Előfordul, hogy egy "multi split" rendszer a jó megoldás, de mit is jelent ez, és mikor válasszuk? Az otthoni légkondicionálás első elérhető...

bővebben
0