Milyen szabályzásokra kell ügyelnem klímaszereltetés előtt?

Vásárláskor felmerül a kérdés, van-e konkrét szabályozás a háztartási split klímaberendezések beszerelésére? Olvassa át összefoglalónkat, melyben a legfontosabb szabályokat soroljuk fel.

FIGYELEM VÁLTOZÁS A JOGSZABÁLYBAN! KÉRJÜK OLVASSA EL AZ AKTUÁLIS INFORMÁCIÓKAT ITT:
Végfelhasználói tanúsítvány – a vásárlás feltétele

A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet értelmében a split klímák vásárlásának feltétele, hogy a telepíttető rendelkezzen a telepítést végző szerelő által kiállított egyedi vonalkódos „végfelhasználói tanúsítvánnyal. Ennek hiányában klímaberenezések végfelhasználóknak nem szállíthatók.

Ha van megbízott szerelője, ő állítja ki Önnek a tanúsítványt, mely alapján szállítani tudunk.

Ha nincs szerelője, szívesen segítünk. Klímaberendezésinkez ingyenes szerelőajánlást is biztosítunk adatbázisunkból – a cím alapján javaslunk partnert, akit Ön aztán meg tud bízni.

Amennyiben sürgős a szerelés, válassza „Sürgősségi szerelésszervezés szolgáltatásunkat, és olyan partnert ajánlunk, aki öt munkanapon belülre időpontot fog adni Önnek.

Építési engedély – tartószerkezet átalakítása esetén

Ha a split klímaberendezés felszerelésénél az épület tartószerkezetét vagy annak elemét is át kell alakítani, akkor az illetékes hatóságnál építési engedélyt kell kérni. ( 312/2012. (XI. 8.) Korm. Rendelet).

Műemlékvédelem

Lakása műemléki védelem alatti épületben van, és a kültéri egység zavaró helyre kerülne? Műemlékvédelem alá eső épületeknél a helyi önkormányzatot kell felkeresni.

Minden esetben javasolt az adott település önkormányzati előírásait és rendeleteit is átnézni, még a klímaberendezés telepítése előtt. A szabályozások településenként eltérőek, és a szankciók esetenként súlyosak.

Társasházi szabályozások

Társasházak esetén a közös képviselővel kell beszélni, mert nála érhető el az adott társasház szabályzata. Országos szinten a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó előírásai mérvadóak, melyeket feltétlenül szem előtt kell tartani telepítéskor.

Ha bővebb információkra lenne szüksége, hívja kollegáinkat, vagy konzultáljon klímaszerelőjével.

Kapcsolódó tartalmak