Mit kell tudnom klímavásárlás előtt?

Nem vásárolt még klímát, de szeretné tudni, mit érdemes tudni a választáshoz? Olvassa el hasznos tanácsainkat, melyek remek támpontot adnak majd!

Mekkora klímára van szükségem?

Általánosságban élhetünk azzal az ökölszabállyal, hogy egy 2,5 kW-os teljesítményű klímaberendezés kb 25-30 nm-es helyiség klimatizálására alkalmas. Nagyobb helyiség esetén nagyobb teljesítményre lesz szükségünk. A méretezés természetesen függ a szoba belmagasságától, a szoba fekvésétől és rendeltetésétől, az ablakok méretétől, az épület hőszigetelésétől is.

Mire szeretném használni a klímát? Hűtés és fűtés?

A klímaberendezésekről az embereknek alapvetően a hűtés jut eszébe. Pedig sok minden másra is használhatók. A korszerű berendezések nagyon hatékonyan – gyakran a korszerű gázkazánoknál hatékonyabban - fűtenek is. Ha a fűtés is cél, érdemes ilyet választani. A fűtési hatékonyságot a energiatakarékossági osztállyal A++, A+++ stb. jelzik. Minél többet szeretné fűtésre használni – esetleg egy nyaralóban más fűtés nem is lesz – annál inkább érdemes odafigyelni a fűtési energiahatékonyságra, és felsőbb kategóriás készüléket választani.

Milyen egyéb funkciókra érdemes odafigyelnem?

Néhány funkció a sok közül, amiket szinte mindenki szeret és használ: Ifeel (hűtés beállítása távirányítóba épített hőmérőhöz), szinte hangtalan – 16,5dB(A) üzemmód, gyors lehűtés, 24 órás időzítés, 8°C-os fagyvédelem (temperálás), automata újraindulás áramkimaradás után, páratartalom beállítás, Levegőszűrés (Nanoe szűrő Catechin szűrő, HEPA szűrő, C-vitamin szűrő, aroma szűrő, ezüst-ion szűrő, HEPA szűrő, Fotó-katalitikus szűrő), légfertőtlenítés hideg plazmás ionizátorral, választható hőmérsékletprofilok alváshoz (külön profil időseknek, gyermekeknek, fiataloknak), WIFI kontroll okos telefonos appból.

Hogyan tudom megvásárolni? Mi az a „végfelhasználói tanúsítvány”?

A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet 2019. március 15-i módosítást követően a vásárlásnak nem előfeltétele szerelő által kiállított „végfelhasználói tanúsítvány”.  Az egyedi vonalkóddal rendelkező tanúsítványt a kereskedő cég állítja ki, melyen a végfelhasználónak aláírásával nyilatkoznia kell arról, a beszerelés helyéről és arról, hogy a beszerelést vizsgázott szakemberrel végezteti el.

Így nem kell előzetesen szerelőtől beszereznie a tanúsítványt, azt vásárláskor mi állítjuk ki.

Ha nincsen szerelője, kollégáink szívesen ajánlanak Önnek vizsgázott, kipróbált partnereink közül.

Hogyan történik a beszerelés?

A beszerelés csak F-gáz vizsgás, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált szakember végezheti. A szerelés több órát vesz igénybe, magában foglalja a beltéri és kültéri egység felszerelését, hűtőfolyadék-csövek és elektromos áramellátás elvezetését, elhelyezését, a legtöbb esetben egy vagy két fal áttörésére is szükség van. Az alkalmazott megoldások és technológiák lehetővé teszik, hogy a kivitelezés minimális kosszal járjon és a végeredmény is esztétikus legyen. A megfelelő színvonalú és minőségű végeredmény érdekében fontos, hogy igényeinket előzetesen és minél részletesebben beszéljük át a szerelővel. Sok esetben érdemes előzetes helyszíni felmérést is igénybe venni.

Kapcsolódó tartalmak