Fűtés klímával?

Minden fűtési megoldás kiépítése alapos előkészítést, tervezést, kalkulációt igényel. Nincs ez másképp akkor sem, ha klímaberendezéssel készülünk a fűtési szezonra. Legyen szó kiegészítő, vagy fő fűtési megoldásról, az inverteres hűtő-fűtő klímák alkalmasak télen a lakásunk melegen tartására is.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a légkondicionáló berendezések szinte kivétel nélkül nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók. Gazdaságos az üzemeltetésük fűtési üzemmódban is.

Más megoldásokhoz képest (ide értve a modern gázkazánokat is) akár 10-15% energiát is megspórolhatunk a klímával fűtéssel.

Otthonfelújítási támogatás klímaszerelésre?

Az Otthonfelújítási támogatás program keretében akár a felújítási kiadások 50%-át – de legfeljebb 3 000 000 Ft-ot – is visszakaphatjátok. Az állami támogatással már meglévő otthonodat – otthonotokat tudod felújítani és fele-fele arányban vehető igénybe a munkadíjakra, valamint az anyagköltségekre. 

Klímával fűtés:
Hogyan lehetséges ez,
hogyan működik?

 

Míg a hagyományos olajradiátorokban egy elektromos fűtőszál fűti fel az olajat körülbelül 1:1 hatékonysággal (tehát 1kW villamos energiából 1kW hőenergiát termel), addig egy korszerű klímaberendezés akár négyszeres, ötszörös hőleadást produkálhat.

 

fűtés klímával

A titok nyitja a hőszivattyús működési mód.

Hűtő üzemmódban a klímaberendezésben keringő hűtőfolyadék a szobából hőt von el, felmelegszik, majd elpárolog. A felmelegedett gázt a szivattyú a kültéri egység kompresszorához szállítja, ami a gázt összesűríti, és ezzel túlhevíti.

A túlhevült gázt a külső hőmérséklet hűti le, így az lecsapódik és folyadék formájában túlhűlve jut megint a szoba beltéri egységébe, ahol a folyamat újrakezdődik.

A fűtő – tehát hőszivattyús – módban a forró gőzök a beltéri egységben kondenzálódnak (adják le a hőjüket), tehát fűtenek. Ilyenkor a kültéri egység felülete vesz el hőt a nála melegebb levegőtől.

Ahogy a fent leírtakból is látszik, a hőszivattyú esetében az elektromos áram csak a fűtési rendszert működteti, és nem direktben fűt. Ezért a hűtő fűtő klíma jóval hatékonyabb, mint bármilyen fűtőszállal működő berendezés.

Egy korszerű rendszer annyira gazdaságos, hogy így keletkezhet a villanyradiátorhoz képest négyszeres, ötszörös hatékonyság.

Mégis, mikor a leghatékonyabb?

Leglátványosabb energiamegtakarítást az átmeneti időszakban – a fűtési szezon elején és végén – érhetünk el, a készülékeknek ekkor a legjobb a hatásfokuk. Mindemellett a modern klímaberendezések -15 vagy -20 °C-os hidegben is hatékonyan fűtenek. A Hisense klímákban alkalmazott egyedi megoldások nagy üzembiztonságot és a készülék fagyvédelmét is biztosítják.

Ha van már kiépített fűtésrendszer

Akkor lehetőségünk van a korszerűtlen gázkazánunk levegő-víz hőszivattyúra cserélésére. Így takarékos, környezetbarát hőszivattyúval állíthatjuk elő a hőenergiát, nem pedig gáz elégetésével.

A felmelegített vizet használhatjuk padlófűtésben, radiátorokban, fan-coil egységekben és nyilván fürdéshez, mosogatáshoz. Nem lesz többet gondunk a gázzal, a kéménnyel, szénmonoxiddal.

Előfordul olyan eset is, hogy modern gázfűtésünket egyáltalán nem kívánjuk cserélni, így klímát elsősorban hűtési céllal vásárlunk.

Ilyen esetekben is érdemes elgondolkozni egy magasabb kategóriájú, fűtésre optimalizált klímaberendezésen, vagy akár összetettebb klímarendszeren.

Nyilvánvalóan az alap funkcionalitást biztosító klímákhoz képest magasabb bekerülési költséggel kell számolnunk majd. 

A felárért cserébe viszont jóval több funkciót és magasabb komfortot kapunk.

A klímás fűtés által biztosított egyik legelőnyösebb lehetőség a lakás rugalmas temperálása. A hétköznapokban használhatja a hagyományos fűtési rendszert. A légkondicionáló berendezés csak rásegítő fűtés abban a helyiségben, ahol éppen tartózkodik.

Érdemes olyan helyiséget választani, ahol több időt töltünk, így nem kell az egész házban állandó hőmérsékletet biztosítani. Például elég lehet csak a nappalit az esti órákban felfűteni, amikor ott tartózkodunk.

A hűtő fűtő berendezések gyorsan melegítik fel a levegőt, így hamar komfortos érzést biztosítanak az otthonunkban. 

Ezzel a módszerrel számottevően csökkenhet a fűtésszámla.

Ha huzamosabb ideig üresen marad a lakás, nyaraló

Ilyen esetben is több technikai megoldás segíti kényelmünket. A Hisense légkondicionáló készülékek mindegyike alkalmas, vagy könnyen alkalmassá tehető távoli vezérlésre.

Ehhez szükségünk lesz a helyszínen vezetéknélküli internet kapcsolatra, valamint a készülékbe épített WiFi modulra.

Okostelefonra telepített mobilalkalmazással bármikor és bárhonnan felügyelhetjük és módosíthatjuk a berendezések működését a lakás optimális hőmérséklete érdekében.

A Hisense berendezések intelligens temperáló fűtés funkcióval is rendelkeznek. Használatakor a berendezés automatikusan fűteni kezd, ha a szoba hőmérséklete 8 C fok alá csökken.

Ez az üzemmód biztosítja, hogy fagykár nélkül vészeljük át a téli időszakot, amikor nem tartózkodunk a helyszínen. Jellemzően nyaralókban vagy ritkán használt ingatlanokban, helyiségekben hasznos ez a funkció.

A hűtő-fűtő klíma előnyei és hátrányai:

Az alábbiakban összefoglaltuk, mivel érdemes számolnunk, ha klímakészülékünket fűtésre is használjuk.

Előnyök:

 • Gyors beszerelés, nincsenek tervezési, engedélyezési díjak.
 • Nem szükséges gázvezeték, fűtési csőhálózat, kémény stb. csak elektromos csatlakozás.
 • Környezettudatos, mert rendkívül alacsony a természetre és az egészségre káros anyagok kibocsátása.
 • Biztonságos, mert nem keletkezik semmilyen mérgező égéstermék (pl. szénmonoxid).
 • Költséghatékony: akár 10-15% megtakarítás a gázfűtéshez képest.
 • Energiahatékony: akár 4-5 kW hőenergiát nyerhetünk 1 kW elektromos energiából.
 • Azonnali meleg levegő befúvás, gyors felfűtés.
 • Kedvezményes elektromos tarifák igényelhetők az elektromos szolgáltatónál.
 • Programozható és távolról is vezérelhető komfortot biztosít.

Hátrányok:

 • A beltéri egységek működése zajjal jár.
 • Kültéri hőmérséklet csökkenésével csökken az energiafelhasználási hatékonyság is (de a legalacsonyabb működési hőmérséklet esetén is jóval gazdaságosabb, mint az elektromos fűtőszál)
 • Leolvasztási ciklusok rövid idejére megszakad a fűtés.
 • A kültéri egységben keletkező kondenzvíz elvezetését/kezelését esetenként meg kell oldani.
 • Nem alkalmazható minden helyiségben.

A klímaberendezések költséghatékony üzemeltetése:
H és GEO tarifa

A klímaberendezések energiatakarékos üzemeltetését még kedvezőbbé teszi, hogy készülékünk üzemeltetéséhez két kedvezményes villamosenergia tarifa közül is választhatunk.

A „H” és „GEO” tarifákkal akár éjszakai áram árán is vásárolható energia a klímával való fűtéshez. Erről részletes információt talál itt.

Kapcsolódó tartalmak

Ezeket olvastad már?

Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos - hogyan válassz? Mi az a hőszivattyú? Nagyon egyszerűen fogalmazva a hőszivattyú egy olyan technológia, melynek alkalmazásával egy adott forrásból (ez leggyakrabban a levegő, de lehet a talaj és víz is) nyert hőenergiát egy másik helyre tudunk...

bővebben
Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelése során?Az úgynevezett "split" klímaberendezések kültéri és beltéri egységből állnak. A szerelés során ezt a két fő egységet helyezik el a szakképzett klímaszerelők, valamint összekötik őket a hűtőközeget szállító csövekkel és elektromos...

bővebben
Okos klíma – intelligens klíma

Okos klíma – intelligens klíma

Okos klíma - intelligens klíma Intelligens megoldások a klímákban, mit várhatunk a mobilalkalmazások túl?A split klímák esetében ma már vásárlási döntést alapvetően befolyásoló tényező a WiFi hálózati kapcsolódás és távolról kezelhetőség lehetősége. Szinte minden...

bővebben
0