Klíma karbantartás 

Egy gondosan karbantartott klíma hosszú évekig, komfortos, egészséges környezetet biztosít. De miért szükséges a karbantartás és mi történik, ha ez elmarad?

Szükséges-e akkor is, ha csak ritkán használjuk a klímánkat? Ezeket a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszoljuk.

Ritkán gondolunk rá, de a klímaberendezéseink naponta sokszor átforgatják a szoba levegőjét. Egy kellően tiszta berendezés esetén „mindössze” annyi történik, hogy az elpárologtató egység hűvös lamellái mentén áthaladó levegő lehűl, ezzel kellemes, komfortos közérzetet biztosít.

tiszta levegő klíma karbantartás után

Ugyanakkor az itt lehűlő levegő elveszíti páratartalma nagy részét, amely a beltéri egységben kondenzvízként, nedvességként jelentkezik. Szinte minden korszerű klímaberendezés a kikapcsoláskor igyekszik kiszárítani a beltéri egységet, azonban ez a nedves környezet hosszabb-rövidebb ideig fennállhat.

A levegőben lévő szerves eredetű szennyeződések a vízzel keveredve máris táptalajai lehetnek a gombáknak, egyéb kórokozóknak. A hőcserélők általában antibakteriális bevonattal rendelkeznek, de a kialakult táptalajon, műanyag alkatrészeken, szűrőkön, ventilátor lapátokon is penésztelepek alakulhatnak ki. Bekapcsolás után pedig szabadon szállnak a spórák a lakás levegőjében.

A karbantartás egyik fő feladata, hogy ezt a folyamatot megállítsa, a fennálló szennyeződéséket maradéktalanul eltávolítsa, a split klíma beltéri egységét fertőtlenítse. Egy professzionális tisztítás lényegesen hatékonyabb, mint a házilag elvégzett (pl. kereskedelmi fogalomban kapható klímatisztító spray-vel elvégzett) tisztítások.

 Természetesen a saját egészségünk érdekében teszünk, ha időnként mi magunk is kitisztítjuk, elmossuk a porszűrőt és letöröljük a készülék tetejéről a port.

Tehát a rendszeres karbantartásokkal vigyázok az egészségemre?

klíma tisztítása

Nem csak az egészégünkre, hanem a pénztárcánkra is vigyázunk. A súlyosan elszennyeződött berendezés hűtési/fűtési hatékonysága jelentősen leromlik. Így az áramfogyasztása is megnő.

Gyakran érkeznek olyan hibabejelentések, hogy a készülék nem hűt megfelelően, ám ennek egyetlen oka van: a súlyos szennyeződés.

Az elmaradt karbantartások miatt fel nem tárt, a helyszínen gyorsan orvosolható apró meghibásodások a későbbiekben súlyos javítási költségekhez vezethetnek.

Ez minden, ami történik a karbantartás alkalmával?

Egyáltalán nem. Bár a beltéri egység tisztítása egészségünk miatt kiemelten fontos, a karbantartások alkalmával szakembereink ellenőrzik a teljes rendszer megfelelő működését, az elektromos csatlakozásokat, esetleges hűtőközeg szivárgások nyomát.

Elvégzik a kültéri egység tisztítását is, ha szükséges. A rendszeres karbantartással megelőzhetők későbbi költséges javítások, működésbeli zavarok.

Milyen gyakran szükséges
a klíma karbantartás?

Hűtésre használt gépek esetében minimum évente egyszer javasoljuk elvégezni.

Hűtési és fűtési használat mellett két alkalmat javaslunk, a szezonok kezdete előtt. Fokozottan szennyezett környezetben (konyhai, zsíros levegő) ennél lényegesen gyakoribb karbantartásra is szükség lehet (akár havonta).

Mikor kell elvégezni
a karbantartást?

Szezonban az első bekapcsolás előtt. Ugyanakkor mindig tartsuk fejben, hogy a klímaszezon egyszerre kezdődik több tízezer háztartásban, így májusban már ne reménykedjünk másnapi karbantartásban, a szerelői kapacitások végesek. Gondoljunk erre már a kora tavaszi napokban.

Fűtésre is használt gépek esetében a szezonváltáskor is hívjuk a karbantartót.

Keveset használom a klímám,
akkor is szükséges az évenkénti karbantartás?

Sajnos a használat intenzitásától függetlenül a klímánk elszennyeződik. A beltéri egységben a hónapok alatt lerakódott por, majd a bekapcsoláskor keletkező nedvesség együtt elindíthatja a kórokozók táptalajának kialakulását.

Összességében előrelátó gondoskodást javaslunk, mely egy fontos lépés a saját és klímaberendezésünk egészsége érdekében.

Ha időben lépünk, a várakozást is elkerüljük.

Bízd szakembereinkre

klíma beltéri egység szűrő csere

Bár az alapvető tisztítási feladatokat, akár mi magunk is elvégezhetjük (olvasd el tisztításra vonatkozó blogbejegyzésünket), de a szakemberek által használt professzionális vegyszerek, tisztító-mosó eszközök hiányában teljeskörű fertőtlenítést otthoni eszközökkel nem tudunk elérni.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszer egyéb komponenseit mi magunk biztosan nem tudjuk szakszerűen ellenőrizni, esetlegesen beállítani.

A karbantartások alkalmával a szerelők alaposan kitisztítják a beltéri egységet is, de számos egyéb hűtőköri és elektromos ellenőrzést is elvégeznek.

Minden esetben kérd szakember segítségét az időszakos karbantartásokhoz.

Ebben segítünk, keress minket még a szezon előtt az elérhetőségeinken.

És ne feledd: a szakszerű karbantartás a kiterjesztett garanciavállalás feltétele is.

Írj nekünk, és felvesszük
veled a kapcsolatot!

Ezeket olvastad már?

Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma. Melyik kell nekem? Háztartási, irodai célokra ma már szinte mindig split klímát használunk. Előfordul, hogy egy "multi split" rendszer a jó megoldás, de mit is jelent ez, és mikor válasszuk? Az otthoni légkondicionálás első elérhető...

bővebben
Honnan tudom, hogy jó a klímaszerelő, akit hívtam?

Honnan tudom, hogy jó a klímaszerelő, akit hívtam?

Klímaszerelő kiválasztása:Honnan tudom, hogy jó szakembert hívtam? Egy minőségi klímaberendezés hosszú ideig szolgál majd otthonunkban, így nem mindegy, hogy ki és hogyan szereli be. A jó klímaszerelő szakember kiválasztása nem egyszerű.Pár lépésben ellenőrizhetjük,...

bővebben
Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak?A korszerű klímaberendezések csendes, energiahatékony működésük mellett kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak. A számos programozási és levegőtisztítási opción túl az egyik legnépszerűbb funkció a távoli vezérlés. Biztosan...

bővebben
0