Klímatisztítás házilag

A klímaberendezés rendszeres karbantartása elengedhetetlen a megfelelő működéshez.

A karbantartás során a szerelők kitisztítják a beltéri egységet, de vajon ezt a lépést elvégezhetjük biztonságosan mi magunk is?

A nyarak melegek, sokat használjuk a klímaberendezésünket. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy működés közben a klíma számtalanszor átforgatja a lakás, helyiség levegőjét. Párás időben a beltéri egységben kialakuló nedves környezetben jól érzik magukat a baktériumok, gombák, egyéb kórokozók, de komoly por, és akár zsírlerakódással is számolhatunk. Nem is kérdés, hogy egészségünkre mindez nincs jó hatással, de a klímánk működési hatékonyságát, teljesítményét is jelentősen ronthatja a lerakódott szennyeződés.

A hűtésre és kiegészítő fűtésre használt klímák karbantartását minimum évente kétszer érdemes elvégezni (hűtési és fűtési szezon előtt). A karbantartások alkalmával a szerelők alaposan kitisztítják a beltéri egységet is.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a klímatisztítás nem egyenlő a karbantartással.

A szakszerű karbantartás számos olyan olyan lépésből áll, melyhez megfelelő szaktudás, felszerelés szükséges. Magába foglalja a kültéri egység működésének ellenőrzését tisztítását is. Így mi magunk biztosan nem tudjuk teljeskörűen karbantartani a klímát. Ugyanakkor a tisztítást bármikor magunk is elvégezhetjük és élvezhetjük a tiszta, egészséges, hűvös (vagy éppen meleg) levegőt.

Hogyan kezdjünk neki a klíma tisztításának?

Amire szükségünk lehet: mikroszálas vagy hasonló portörlő, klímatisztító spray, egyéb takarításhoz szükséges kellékek.

Mielőtt belekezdünk, mindenképpen áramtalanítsuk a légkondicionálót.

  1. Nyissuk fel a beltéri egység fedelét, így azonnal hozzáférünk a hálószerű porszűrőhöz. Ezt könnyedén ki tudjuk húzni, csúsztatni a helyéről.
  2.  Enyhébb szennyeződés esetén egy óvatos porszívózás is elég lehet, de le is moshatjuk a szűrőt. Minden esetben vigyázzunk a szűrő épségére, hiszen az gondoskodik a levegő tisztaságáról. Súlyosabban szennyezett szűrőt áztassuk enyhén tisztítószeres esetleg ecetes vízbe. A porszűrőt csak teljesen száraz állapotban helyezzük vissza a helyére.
  3. Ha a szűrő tisztításával megvagyunk, jöhet a beltéri egység belseje. Ehhez mindenképpen speciális, klímához való tisztítószert használjunk. Fújjuk óvatosan a klíma hőcserelőjére, a fém lamellák nagyon könnyen sérülnek.
klíma beltéri egység szűrő csere (1)
klíma tisztítása

Figyeljünk arra, hogy mást alkatrészeket, vagy a falat ne érje a vegyszer. A használt tisztítószer utasításának megfelelő időt várjuk ki, hogy a szennyeződéseket feloldja. Ha a kezelési utasítás úgy rendelkezik, óvatosan mossuk le vízzel a tisztítószer maradékát és feloldott szennyeződéseket. Ügyeljünk arra, hogy a víz a klíma cseppvíz elvezető csövén keresztül távozzon, ne szennyezzünk be semmit.

 

 

4. Portalanítsuk a szennyezett és hozzáférhető külső és belső műanyag felületeket is.

5. Ha mindezekkel megvagyunk tegyük vissza a szűrőt, zárjuk le a beltéri egység fedelét. Ha minden megszáradt, kapcsoljuk vissza az áramot és járassuk a klímát 5-10 percig. Egy ideig még érezni fogjuk a levegőben a tisztítószer szagát, de ez idővel eltűnik.

klíma beltéri egység tisztítása ruhával (1)

Ezeket olvastad már?

Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték?Ez az érték mutatja meg a készülék hazai időjárási viszonyokra és a teljes fűtési szezonra vonatkoztatott energiahatékonyságát, azaz, hogy 1 kW elektromos energiából, hány kW hőenergiát állít elő a készülék. Minél magasabb ez az érték, annál...

bővebben
Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelés során?

Mi történik a klíma beszerelése során?Az úgynevezett "split" klímaberendezések kültéri és beltéri egységből állnak. A szerelés során ezt a két fő egységet helyezik el a szakképzett klímaszerelők, valamint összekötik őket a hűtőközeget szállító csövekkel és elektromos...

bővebben
Milyen adatokra figyeljek klíma vásárlása előtt?

Milyen adatokra figyeljek klíma vásárlása előtt?

Milyen adatokra figyeljek klíma vásárlása előtt?Fontos szempont a beltéri egység megjelenése, hiszen nagy méretű és jól látható helyen helyezkedik el. A dizájn mellett oda kell figyelnünk néhány műszaki adatra is annak érdekében, hogy az elkövetkezendő években csak a...

bővebben
0