Klímatisztítás házilag

A klímaberendezés rendszeres karbantartása elengedhetetlen a megfelelő működéshez.

A karbantartás során a szerelők kitisztítják a beltéri egységet, de vajon ezt a lépést elvégezhetjük biztonságosan mi magunk is?

A nyarak melegek, sokat használjuk a klímaberendezésünket. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy működés közben a klíma számtalanszor átforgatja a lakás, helyiség levegőjét. Párás időben a beltéri egységben kialakuló nedves környezetben jól érzik magukat a baktériumok, gombák, egyéb kórokozók, de komoly por, és akár zsírlerakódással is számolhatunk. Nem is kérdés, hogy egészségünkre mindez nincs jó hatással, de a klímánk működési hatékonyságát, teljesítményét is jelentősen ronthatja a lerakódott szennyeződés.

A hűtésre és kiegészítő fűtésre használt klímák karbantartását minimum évente kétszer érdemes elvégezni (hűtési és fűtési szezon előtt). A karbantartások alkalmával a szerelők alaposan kitisztítják a beltéri egységet is.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a klímatisztítás nem egyenlő a karbantartással.

A szakszerű karbantartás számos olyan olyan lépésből áll, melyhez megfelelő szaktudás, felszerelés szükséges. Magába foglalja a kültéri egység működésének ellenőrzését tisztítását is. Így mi magunk biztosan nem tudjuk teljeskörűen karbantartani a klímát. Ugyanakkor a tisztítást bármikor magunk is elvégezhetjük és élvezhetjük a tiszta, egészséges, hűvös (vagy éppen meleg) levegőt.

Hogyan kezdjünk neki a klíma tisztításának?

Amire szükségünk lehet: mikroszálas vagy hasonló portörlő, klímatisztító spray, egyéb takarításhoz szükséges kellékek.

Mielőtt belekezdünk, mindenképpen áramtalanítsuk a légkondicionálót.

  1. Nyissuk fel a beltéri egység fedelét, így azonnal hozzáférünk a hálószerű porszűrőhöz. Ezt könnyedén ki tudjuk húzni, csúsztatni a helyéről.
  2.  Enyhébb szennyeződés esetén egy óvatos porszívózás is elég lehet, de le is moshatjuk a szűrőt. Minden esetben vigyázzunk a szűrő épségére, hiszen az gondoskodik a levegő tisztaságáról. Súlyosabban szennyezett szűrőt áztassuk enyhén tisztítószeres esetleg ecetes vízbe. A porszűrőt csak teljesen száraz állapotban helyezzük vissza a helyére.
  3. Ha a szűrő tisztításával megvagyunk, jöhet a beltéri egység belseje. Ehhez mindenképpen speciális, klímához való tisztítószert használjunk. Fújjuk óvatosan a klíma hőcserelőjére, a fém lamellák nagyon könnyen sérülnek.
klíma beltéri egység szűrő csere (1)
klíma tisztítása

Figyeljünk arra, hogy mást alkatrészeket, vagy a falat ne érje a vegyszer. A használt tisztítószer utasításának megfelelő időt várjuk ki, hogy a szennyeződéseket feloldja. Ha a kezelési utasítás úgy rendelkezik, óvatosan mossuk le vízzel a tisztítószer maradékát és feloldott szennyeződéseket. Ügyeljünk arra, hogy a víz a klíma cseppvíz elvezető csövén keresztül távozzon, ne szennyezzünk be semmit.

 

 

4. Portalanítsuk a szennyezett és hozzáférhető külső és belső műanyag felületeket is.

5. Ha mindezekkel megvagyunk tegyük vissza a szűrőt, zárjuk le a beltéri egység fedelét. Ha minden megszáradt, kapcsoljuk vissza az áramot és járassuk a klímát 5-10 percig. Egy ideig még érezni fogjuk a levegőben a tisztítószer szagát, de ez idővel eltűnik.

klíma beltéri egység tisztítása ruhával (1)

Ezeket olvastad már?

Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes

Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes

Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes A légkondicionálók megváltoztatták az életünket azáltal, hogy nagyobb komfortot hoztak az életünkbe a kültéri hőmérséklettől függetlenül. Az otthonunkban és a munkahelyünkön alakították életünket, nagy lökést...

bővebben
Egyszerűbb a klíma vásárlás

Egyszerűbb a klíma vásárlás

Egyszerűbb a klíma vásárlás2019. március 15-től2019. március 15. napján hatályba lépett a végfelhasználói (telepíttetői) vásárlásokat is szabályzó 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet módosítása. A módosítás legfontosabb hatása a klímavásárlók (telepíttetők) számára,...

bővebben
Honnan tudom, hogy jó a klímaszerelő, akit hívtam?

Honnan tudom, hogy jó a klímaszerelő, akit hívtam?

Klímaszerelő kiválasztása:Honnan tudom, hogy jó szakembert hívtam? Egy minőségi klímaberendezés hosszú ideig szolgál majd otthonunkban, így nem mindegy, hogy ki és hogyan szereli be. A jó klímaszerelő szakember kiválasztása nem egyszerű.Pár lépésben ellenőrizhetjük,...

bővebben
0