Klímatisztítás házilag

A klímaberendezés rendszeres karbantartása elengedhetetlen a megfelelő működéshez.

A karbantartás során a szerelők kitisztítják a beltéri egységet, de vajon ezt a lépést elvégezhetjük biztonságosan mi magunk is?

A nyarak melegek, sokat használjuk a klímaberendezésünket. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy működés közben a klíma számtalanszor átforgatja a lakás, helyiség levegőjét. Párás időben a beltéri egységben kialakuló nedves környezetben jól érzik magukat a baktériumok, gombák, egyéb kórokozók, de komoly por, és akár zsírlerakódással is számolhatunk. Nem is kérdés, hogy egészségünkre mindez nincs jó hatással, de a klímánk működési hatékonyságát, teljesítményét is jelentősen ronthatja a lerakódott szennyeződés.

A hűtésre és kiegészítő fűtésre használt klímák karbantartását minimum évente kétszer érdemes elvégezni (hűtési és fűtési szezon előtt). A karbantartások alkalmával a szerelők alaposan kitisztítják a beltéri egységet is.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a klímatisztítás nem egyenlő a karbantartással.

A szakszerű karbantartás számos olyan olyan lépésből áll, melyhez megfelelő szaktudás, felszerelés szükséges. Magába foglalja a kültéri egység működésének ellenőrzését tisztítását is. Így mi magunk biztosan nem tudjuk teljeskörűen karbantartani a klímát. Ugyanakkor a tisztítást bármikor magunk is elvégezhetjük és élvezhetjük a tiszta, egészséges, hűvös (vagy éppen meleg) levegőt.

Hogyan kezdjünk neki a klíma tisztításának?

Amire szükségünk lehet: mikroszálas vagy hasonló portörlő, klímatisztító spray, egyéb takarításhoz szükséges kellékek.

Mielőtt belekezdünk, mindenképpen áramtalanítsuk a légkondicionálót.

  1. Nyissuk fel a beltéri egység fedelét, így azonnal hozzáférünk a hálószerű porszűrőhöz. Ezt könnyedén ki tudjuk húzni, csúsztatni a helyéről.
  2.  Enyhébb szennyeződés esetén egy óvatos porszívózás is elég lehet, de le is moshatjuk a szűrőt. Minden esetben vigyázzunk a szűrő épségére, hiszen az gondoskodik a levegő tisztaságáról. Súlyosabban szennyezett szűrőt áztassuk enyhén tisztítószeres esetleg ecetes vízbe. A porszűrőt csak teljesen száraz állapotban helyezzük vissza a helyére.
  3. Ha a szűrő tisztításával megvagyunk, jöhet a beltéri egység belseje. Ehhez mindenképpen speciális, klímához való tisztítószert használjunk. Fújjuk óvatosan a klíma hőcserelőjére, a fém lamellák nagyon könnyen sérülnek.
klíma beltéri egység szűrő csere (1)
klíma tisztítása

Figyeljünk arra, hogy mást alkatrészeket, vagy a falat ne érje a vegyszer. A használt tisztítószer utasításának megfelelő időt várjuk ki, hogy a szennyeződéseket feloldja. Ha a kezelési utasítás úgy rendelkezik, óvatosan mossuk le vízzel a tisztítószer maradékát és feloldott szennyeződéseket. Ügyeljünk arra, hogy a víz a klíma cseppvíz elvezető csövén keresztül távozzon, ne szennyezzünk be semmit.

 

 

4. Portalanítsuk a szennyezett és hozzáférhető külső és belső műanyag felületeket is.

5. Ha mindezekkel megvagyunk tegyük vissza a szűrőt, zárjuk le a beltéri egység fedelét. Ha minden megszáradt, kapcsoljuk vissza az áramot és járassuk a klímát 5-10 percig. Egy ideig még érezni fogjuk a levegőben a tisztítószer szagát, de ez idővel eltűnik.

klíma beltéri egység tisztítása ruhával (1)

Ezeket olvastad már?

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak?A korszerű klímaberendezések csendes, energiahatékony működésük mellett kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak. A számos programozási és levegőtisztítási opción túl az egyik legnépszerűbb funkció a távoli vezérlés. Biztosan...

bővebben
Okos klíma – intelligens klíma

Okos klíma – intelligens klíma

Okos klíma - intelligens klíma Intelligens megoldások a klímákban, mit várhatunk a mobilalkalmazások túl?A split klímák esetében ma már vásárlási döntést alapvetően befolyásoló tényező a WiFi hálózati kapcsolódás és távolról kezelhetőség lehetősége. Szinte minden...

bővebben
Fűtés klímával

Fűtés klímával

Fűtés klímával?Minden fűtési megoldás kiépítése alapos előkészítést, tervezést, kalkulációt igényel. Nincs ez másképp akkor sem, ha klímaberendezéssel készülünk a fűtési szezonra. Legyen szó kiegészítő, vagy fő fűtési megoldásról, az inverteres hűtő-fűtő klímák...

bővebben