Mit kell tudnom klíma vásárlás előtt?

Nem vásárolt még klímát, de szeretné tudni, mit érdemes tudni a választáshoz?
Olvassa el hasznos tanácsainkat, melyek remek támpontot adnak majd!

Mekkora klímára van szükségem?

Általánosságban élhetünk azzal az ökölszabállyal, hogy egy 2,5 kW-os teljesítményű klímaberendezés kb 25-30 nm-es helyiség klimatizálására alkalmas. Nagyobb helyiség esetén nagyobb teljesítményre lesz szükségünk.

 A méretezés természetesen függ a szoba belmagasságától, a szoba fekvésétől és rendeltetésétől, az ablakok méretétől, az épület hőszigetelésétől is.

Mire szeretném használni a klímát?
Hűtés és fűtés?

A klímaberendezésekről az embereknek alapvetően a hűtés jut eszébe. Pedig sok minden másra is használhatók. A korszerű berendezések nagyon hatékonyan – gyakran a korszerű gázkazánoknál hatékonyabban – fűtenek is. Ha a fűtés is cél, érdemes ilyet választani. 

 A fűtési hatékonyságot a energiatakarékossági osztállyal A++, A+++ stb. jelzik. Minél többet szeretné fűtésre használni – esetleg egy nyaralóban más fűtés nem is lesz – annál inkább érdemes odafigyelni a fűtési energiahatékonyságra, és felsőbb kategóriás készüléket választani.

Milyen egyéb funkciókra érdemes odafigyelnem?

Néhány funkció a sok közül, amiket szinte mindenki szeret és használ:

  • Ifeel (hűtés beállítása távirányítóba épített hőmérőhöz), szinte hangtalan – 16,5dB(A) üzemmód,
  • gyors lehűtés, 24 órás időzítés,
  • 8°C-os fagyvédelem (temperálás),
  • automata újraindulás áramkimaradás után,
  • páratartalom beállítás,
  • levegőszűrés (Nanoe szűrő Catechin szűrő, HEPA szűrő, C-vitamin szűrő, aroma szűrő, ezüst-ion szűrő, HEPA szűrő, Fotó-katalitikus szűrő),
  • légfertőtlenítés hideg plazmás ionizátorral,
  • választható hőmérsékletprofilok alváshoz (külön profil időseknek, gyermekeknek, fiataloknak),
  • WIFI kontroll okos telefonos appból.

Hogyan tudom megvásárolni?
Mi az a „végfelhasználói tanúsítvány”?

A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet 2019. március 15-i módosítást követően a vásárlásnak nem előfeltétele szerelő által kiállított „végfelhasználói tanúsítvány”.

Az egyedi vonalkóddal rendelkező tanúsítványt a kereskedő cég állítja ki, melyen a végfelhasználónak aláírásával nyilatkoznia kell arról, a beszerelés helyéről és arról, hogy a beszerelést vizsgázott szakemberrel végezteti el.

Így nem kell előzetesen szerelőtől beszereznie a tanúsítványt, azt vásárláskor mi állítjuk ki.

Ha nincsen szerelője, kollégáink szívesen ajánlanak Önnek vizsgázott, kipróbált partnereink közül.

Hogyan történik a beszerelés?

A beszerelés csak F-gáz vizsgás, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált szakember végezheti.

A szerelés több órát vesz igénybe, magában foglalja a beltéri és kültéri egység felszerelését, hűtőfolyadék-csövek és elektromos áramellátás elvezetését, elhelyezését, a legtöbb esetben egy vagy két fal áttörésére is szükség van. 

Az alkalmazott megoldások és technológiák lehetővé teszik, hogy a kivitelezés minimális kosszal járjon és a végeredmény is esztétikus legyen.

A megfelelő színvonalú és minőségű végeredmény érdekében fontos, hogy igényeinket előzetesen és minél részletesebben beszéljük át a szerelővel.

Sok esetben érdemes előzetes helyszíni felmérést is igénybe venni.

Ezeket olvastad már?

Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma

Split klíma vs. multi split klíma. Melyik kell nekem? Háztartási, irodai célokra ma már szinte mindig split klímát használunk. Előfordul, hogy egy "multi split" rendszer a jó megoldás, de mit is jelent ez, és mikor válasszuk? Az otthoni légkondicionálás első elérhető...

bővebben
Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?

Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?

Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?Vásárláskor felmerül a kérdés, van-e konkrét szabályozás a háztartási split klímaberendezések beszerelésére? Olvassa át összefoglalónkat, melyben a legfontosabb szabályokat soroljuk fel. FIGYELEM VÁLTOZÁS A...

bővebben
Egyszerűbb a klíma vásárlás

Egyszerűbb a klíma vásárlás

Egyszerűbb a klíma vásárlás2019. március 15-től2019. március 15. napján hatályba lépett a végfelhasználói (telepíttetői) vásárlásokat is szabályzó 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet módosítása. A módosítás legfontosabb hatása a klímavásárlók (telepíttetők) számára,...

bővebben