Otthonfelújítási támogatás klímaszerelésre?
Igen, már ez is lehetséges!

2020. november 26-án megjelentek az Otthonfelújítási támogatás program részletei.

A program szerencsére széleskörű, változatos felhasználási lehetőségeket kínál gyermeket nevelő családok részére, a gyerekek lakhatási körülményeinek javítása céljából. Így akár klímaszerelésre is igénybe vehető az otthon felújítási támogatás. Nézzük meg együtt, hogy mi az igénylés menete, mire van szükség hozzá és egyáltalán: kik jogosultak a részvételre az Államkincstár otthonfelújítási támogatás programjában?

Az Otthonfelújítási támogatás program keretében akár a felújítási kiadások 50%-át – de legfeljebb 3 000 000 Ft-ot – is visszakaphatjátok. Az állami támogatással már meglévő otthonodat – otthonotokat tudod felújítani és fele-fele arányban vehető igénybe a munkadíjakra, valamint az anyagköltségekre. A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint a támogatás minden olyan magyarországi ingatlanra igényelhető, ami lakás vagy lakóház fő rendeltetési jelleggel van bejegyezve az ingatlannyilvántartásba.

Ami nagyon fontos szempont, hogy a felújítandó ingatlanban az igénylőnek vagy igénylőknek legalább 50%-os tulajdonrésze legyen és legalább 1 éve az adott ingatlanban lakjanak. Ami a határidőt illeti, a támogatás csupán a 2022. december 31-ig elvégzett felújítási munkákra vehető igénybe, így a végdátumig mindenképpen be kell fejeződniük a munkálatoknak és be kell nyújtani az igénylést.

Állami támogatás klímára:
ez az igénylés menete

Fontos tudnod, hogy az Otthonfelújítási program utólagos finanszírozású támogatás, ezért a költségeket első körben teljesen neked kell állnod. Az állami támogatás iránti igényedet is csak a munkálatok elvégzése, valamint az anyagköltségek és a szolgáltói – szakemberek munkadíja – számlák kifizetése után, legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani.

Az igénylés benyújtására a felújítási munkák lezárulta után 60 nap áll majd a rendelkezésedre. Ebben az időszakban célszerű összeszedned azokat a szerződéseket, dokumentumokat és számlákat, amelyekre az igényléshez szükséged lesz. (Hogy mik ezek, arról lentebb olvashatsz majd.)

Jó, ha tudod, hogyha többféle munkálatra, például nemcsak klímaszerelésre, hanem mellette még festésre, szigetelésre, bővítésre, burkolásra, esetleg asztalosmunkákra is igénybe vennéd a támogatást, akkor az igénylési határidő kiszámításánál a legutolsó kifizetési időponttól fog ketyegni az óra.

Ha megvan minden igazolás, szerződés és számla, a támogatási igényedet 3 módon adhatod be:

 • az Államkincstár által üzemeltetett elektronikus felületen,
 • postai úton,
 • személyesen, a Kormányablakon keresztül.

Az 50 százalékos támogatás akár
3 millió forintot is jelenthet!

Kik jogosultak az Otthonfelújítási támogatásra?

 

Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy a jogszabály szerencsére széles körben lehetővé teszi a támogatás igénylését, például még csak házasoknak sem kell lenni hozzá. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a támogatás csak egyszer igényelhető és a gyermekek számától független – nincs rá hatással, hogy egy gyermeket vagy többet neveltek.

A jogosult családok köre tehát:

 • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek és a gyermek együtt él a családdal,
 • már a 12 hetes magzat is gyermeknek számít,
 • 25 év feletti gyermek után igénybe vehető a támogatás, akkor, ha a szülővel együtt él megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő gyermeke,
 • GYOD-ra, vagyis a gyermekek otthongondozási díjára jogosult szülők,
 • a házasság nem feltétel, élettársi közösségben élő családok is igényelhetik,
 • elvált szülők is igénybe vehetik – külön-külön, de egyedül is,
 • ahogy az egyedülálló szülők számára is elérhető a támogatás.
Édesanya és gyermeke a hűvös szobában

A támogatás igénylésének további feltételei:

 • magyar állampolgárság,
 • büntetlen előélet,
 • köztartozás-mentesség,
  az igénylést megelőzően legalább egy éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony, ami a munkaviszonyon kívül felsőoktatási, valamint külföldi jogviszony is lehet
  • ezt a 365 napos folyamatosságot egy maximum 30 napos megszakítás törheti meg,
  • azoknál az igénylőknél, akik a koronavírus miatt veszítették el az állásukat, az utolsó 3 hónapban kapott álláskeresési járadékot is figyelembe veszik,
 • a támogatás elbírálásánál a nyugdíj mellett végzett bejelentett munka minden formáját figyelembe veszik,
 • a támogatás csupán egyszer vehető igénybe minden család számára, abban az esetben is, ha esetleg több gyermeket nevelnek.

Apróbb kiegészítés az utolsó ponthoz:

Bár a támogatás csak egyszer igényelhető meg, ha olyan ingatlanba költöztök, amelyre az előző tulajdonos már megigényelte az Otthonfelújítási támogatást, az nem számít. Nem zárja ki a te vagy a párod, esetleg a közös igényléseteket.

Ezekre lesz szükséged az igénybevételhez

Annak érdekében, hogy maximálisan kiaknázhasd a támogatást és meg is kapd az összeget, mindenképpen szükséged lesz néhány dokumentumra. Első körben az ingatlan adás-vételi szerződésére, amivel igazolni tudod az 50%-os tulajdonrészt.

Ezen felül azonban be kell szerezned azokat igazolásokat is, amelyekkel bizonyítani tudod többek között:

 • a magyar állampolgárságot (ez a személyi igazolványról is látszik),
 • a büntetlen előéletet,
 • köztartozás-mentességet,
 • a 365 napos folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt,
  ha a koronavírus miatt elbocsátottak, akkor az álláskeresési járadékot,
 • 25 év feletti gyermek esetén a gyermek megváltozott munkaképességét, fogyatékosságát igazoló dokumentumokat.

Amire ezeken kívül még szükséged lesz, azok az elszámolható számlák. Ez az egyik legfontosabb része az igénylési dokumentációnak, hiszen ettől függ többek között, hogy mekkora összeget kaptok vissza.

Ideális esetben mind az anyagköltségek, mind a munkadíjak 50%-át visszakaphatod, de ehhez szükség lesz a felújítás költségeit igazoló számlákra.

Annál is inkább, mert a támogatás kifizetése után jön az állami ellenőrzés.

Mire vehető igénybe?

 

Gyakorlatilag bármire. Ahogy a 518/2020. (XI.25) számú kormányrendelet írja:

„6. § A támogatás a következő építési tevékenységekhez igényelhető:
a) víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
b) fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
c) fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
d) * az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
e) a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
f) tető cseréje, felújítása, szigetelése,
g) égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,

h) klímaberendezés beépítése, cseréje,

i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
j) belső tér felújítása, ideértve
ja) a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
jb) a galériaépítést,
jc) a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
jd) a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
je) a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
jf) a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
jg) * a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
k) a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
l) kerítés építése,
m) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
n) terasz, loggia, erkély, előtető építése,
o) térburkolat készítése, cseréje,
p) télikert kialakítása,
q) – amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
r) * alapozási szerkezet megerősítése,
s) beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
t) * használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
u) * szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
v) * szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.”

Nem tudod, mit tegyél?

Szerezd be új klímádat állami támogatással!

Tedd komfortosabbá otthonotokat egy csendes klímával, amivel sokkal kellemesebben élhetitek meg a forró nyarakat. Gondolj csak bele, mennyire jól fog esni, ha a tűző napról egy kellemesen hűs szobába lépsz be. Az otthonotok stratégiai pontjain elhelyezett klímával az együtt töltött minőségi családi időre voksoltok.

Természetesen az is előfordulhat, hogy már van klímaberendezésed. Azonban ahogy azt a rendeletben olvashattad, akár le is cserélheted a meglévő zajos, energiapazarlót, korszerű, energiahatékony berendezésre. Ráadásként régi eszközeidet ingyen elszállítjuk tőled, hogy erre se legyen gondod.

Nyomatékosítsuk még egyszer: az 50%-os intenzitású támogatás számos építési tevékenységre használható fel, többek között klímaberendezések beszerelésére és cseréjére is. Élj a lehetőséggel és szerezd be új klímádat állami támogatással.

Miért érdemes igénybe venni az otthonfelújítási támogatást?

Leginkább azért, mert ez egy ritkán adódó alkalom és van határideje: csak a 2022. december 31-ig elvégzett és megigényelt támogatásokat veszik figyelembe. Bár a támogatás utófinanszírozásos, de egyben nem visszatérítendő állami támogatás is. Vagyis a klímaberendezés vásárlása, beszerelése lényegesen kedvezőbb áron, akár 50%-os állami támogatással valósítható meg.

Ne késlekedj, nézz körül rendkívül energiahatékony, csendes működésű klímáink között és találd meg a családod számára leginkább megfelelőt.

 

Hűtés vagy fűtés?

Nem gond, mindkét feladatra találsz megfelelő klímát, megoldást.

Tudtad? Klímáinkkal nemcsak a nyári hőséget teheted sokkal elviselhetőbbé. De az őszi és téli hűvös hónapokban is számíthatsz rá. Remek fűtéskiegészítés lehet egy hűtő-fűtő klíma, főleg akkor, ha vannak olyan időszakok, amikor csak 1-1 szobát kell fűtenetek.

Nézz szét a kínálatban, mert csendes klíma, egyszerű kezelhetőséggel és energiatakarékos, környezetbarát kivitelezésben is elérhető nálunk. Nem kell többet a zajos, büdös, elavult gépekkel küszködnöd, aminek már a karbantartása és tisztítása is kész rémálom.

Ne feledd! Mi országos beszerelési szolgáltatással, online vagy helyszíni felméréssel, teljeskörű árajánlattal segítjük otthonod korszerűsítését. Megbízható szervizpartnereink az ország egész területén elvégzik a piszkos munkát és még ki is takarítanak maguk után. Neked csak ki kell választanod a berendezést – de ebben is segítünk, ha szeretnéd – utána pedig intézzük, amit kell.

Ne feledd!

Mi országos beszerelési szolgáltatással, online vagy helyszíni felméréssel, teljeskörű árajánlattal segítjük otthonod korszerűsítését.

Megbízható szervizpartnereink az ország egész területén elvégzik a piszkos munkát és még ki is takarítanak maguk után.

Neked csak ki kell választanod a berendezést – de ebben is segítünk, ha szeretnéd – utána pedig intézzük, amit kell.

A részletekkel kapcsolatban
hívj most bennünket!

(+36 30) 432 0 234

Ezeket olvastad már?

Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték?

Mi az SCOP érték? Ez az érték mutatja meg a légkondícionáló a teljes fűtési szezonra vonatkoztatott energiahatékonyságát egy egységesített, éghajlat típustól függő mérési ciklus alapján. Azaz, hogy 1 kW elektromos energiából, átlagosan hány kW hőenergiát állít elő a...

bővebben
Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi csatlakozásnak?A korszerű klímaberendezések csendes, energiahatékony működésük mellett kényelmi szolgáltatásokat is nyújtanak. A számos programozási és levegőtisztítási opción túl az egyik legnépszerűbb funkció a távoli vezérlés. Biztosan...

bővebben
Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos – hogyan válassz?

Hőszivattyú kisokos - hogyan válassz? Mi az a hőszivattyú? Nagyon egyszerűen fogalmazva a hőszivattyú egy olyan technológia, melynek alkalmazásával egy adott forrásból (ez leggyakrabban a levegő, de lehet a talaj és víz is) nyert hőenergiát egy másik helyre tudunk...

bővebben
0