UV fertőtlenítés klímával:
miért alkalmas az UV-C technológia fertőtlenítésre?

Mi az a UV fény fertőtlenítő rendszer?

Az UV-C a szemmel nem látható ultraibolya fénysugárzás legkisebb hullámhosszú tartománya. Az UV-C fény képes mélyen behatolni a kórokozók sejtjeibe, roncsolni azok szerkezetét, így a vírusok, gombák és baktériumok elpusztulnak vagy képtelenné válnak a szaporodásra.

Az UV-C megvilágítás így az egyik legismertebb fertőtlenítő megoldás a levegő, víz, különböző tárgyak és felületek esetében.

Gyakorlatilag minden ismert vírus és baktérium reagál az UV-C tartományú fényre, ezért rendkívül széleskörű a használata pl. az egészségügyben, élelmiszeriparban, üzletekben, mosdókban, irodákban, tömegközlekedésben. Laboratóriumi vizsgálatok során a légkondicionálók fél órás működése során minimum 99,99%-át elpusztították vagy semlegesítették a levegőben terjedő E.Coli vagy Staphylococcus Aureus baktériumoknak és H1N1 vírusoknak.

Hogyan működik a klímákban
az UV fertőtlenítő funkció?

A légkondicionálók beltéri egységének hőcserélőjét működés közben a szoba levegője számtalanszor átjárja. Így a levegőben szálló, terjedő baktériumok és vírusok is folyamatosan áthaladnak a lamellák között. A levegő kezelésére a beltéri egységében egy speciális kialakítású modult alkalmaznak, mely a rajta keresztül átáramló levegőt intenzív UV-C fénnyel világítja meg. Az UV-C fény pedig elpusztítja, roncsolja a kórokozók DNS-ét.

UVC LED fertőtlenítő fényforrás 2

A légkondicionálók fertőtlenítési
funkcióinak előnyei

Csökkenti a légzőszervi betegségek kialakulását

A belélegzett levegő minősége jelentős hatással van egészségünkre és általánosságban a jó közérzetünkre. Észrevétlenül ugyan, de folyamatosan ki vagyunk téve a vírusok és baktériumok okozta fertőzések, megbetegedések kockázatának. Különösen nagyobb a kockázat a nagyobb forgalmú, ritkán szellőztetett, zárt terekben.

Jobb levegőminőség

A légkondicionálók számos műszaki megoldást vonultatnak meg a levegő minőségének javítására. Ezek a technológiák többféle mechanikus szűrést, valamint a levegőben előforduló kórokozók hatékony ártalmatlanítását biztosítják. Mindezeken túl elérhetők megoldások a lakás széndioxid szintjének folyamatos monitorozására és szabadból beszívott friss levegő automatikus pótlására is.

 

Megelőzi az egészségügyi problémákat

Egyes kórokozók (pl. penészgombák) vagy más allergének jelenléte a levegőben tartós, elhúzódó asztmatikus vagy egyéb megbetegedéseket okozhatnak, vagy akár a meglévő krónikus betegségek tüneteit is súlyosbíthatják. Egy megfelelően kiválasztott, hatékony légtisztításra alkalmas légkondicionáló nem csak komfortunkról gondoskodik, hanem az egészségünkre is vigyáz, segít megelőzni egészségügyi problémákat, tünetek súlyosbodását.

 

Csökkenti a megbetegedések számát

A légkondicionáló által kezelt levegő egészségesebb környezetet biztosít. Ehhez természetes elengedhetetlen a készülék rendszeres, szakszerű tisztítása, karbantartása, a mechanikus szűrőbetétek időszakos cseréje. Kevesebb levegőben keringő vírus és baktérium lényegesen csökkenti a légúti fertőzések, megbetegedések kockázatát.

 

Hogyan lehet a légkondi UV fertőtlenítő rendszerét használni az allergének leküzdésére?

Az allergének, például a pollen, a poratkák és a penészgombák nagyon gyakran jelen vannak a levegőben, amit belélegzünk. A Hisense klíma UV fertőtlenítő rendszere hatékonyan képes semlegesíteni ezeket a káros részecskéket.

Az UV-C fény nemcsak a vírusok és baktériumok sejtjeit pusztítja el, hanem az allergéneket is, így megakadályozza azok szaporodását és ezáltal az allergiás reakciókat kiváltó hatásukat.

Ez a funkció különösen hasznos az allergiások számára, akik a tiszta, allergénmentes levegőnek köszönhetően könnyebben élvezhetik a nyugodt, kellemes környezetet.

UV-C sterilizálás

Hogyan válaszd ki a megfelelő
UV-C fertőtlenítéssel rendelkező klímát?

A szoba levegője frissebb, egészségesebb

A korszerű légkondicionálók számos technológiát vonultatnak fel otthonunk levegőjének tisztán tartására, egészséges lakó- és munkakörnyezet fenntartására.

Alapvető felszereltségnek tekinthetjük a mechanikus levegőszűrőket. Nagyhatékonyságú, mosható porszűrőt gyakorlatilag minden klímában találunk. Ehhez gyakran kapcsolódnak különböző technológiájú szűrőbetétek (pl ezüst-ion, aktív szenes, catechin, HEPA stb). A mechanikus szűrést tekinthetjük a légkezelés első lépcsőjének. Megszűrik a beltéri egységen áthaladó levegőt, eltávolítanak port, allergéneket, kellemetlen szagokat.

Sok klímában találunk elektromos, nagyfeszültségű ionizátor megoldásokat, melyek pozitív és negatív töltésű ionokat juttatnak levegőbe. Az ionok reakcióba lépnek szennyeződésekkel, kórokozókkal, baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, de akár a legkisebb szemcseméretű szállóporral is. Az utóbbi évek fejlesztései a kibocsátott ózon mennyiségének csökkentésére irányultak. Ma már egészen minimális kibocsátású megoldásokat is találunk a piacon.

Az UV-C besugárzás az egyik legrégebben alkalmazott fertőtlenítési módszer, több évtizede használják számos területen. Hatékonyságát számos laboratóriumi vizsgálat és kutatás támasztja alá. Nagy előnye, hogy kiemelkedő hatékonysága mellett semmilyen káros „mellékhatással” nem kell számolnunk. Légkondícionálók esetében teljesen zárt térben, kis felületre koncentrálva alkalmazzák. Jelenleg ezt a technológiát tekinthetjük a leghatékonyabb légtisztító megoldásnak.

A technológia legfontosabb része az UV-C fényforrás. A fényforrások korábban izzólámpához hasonló működésűek voltak. Hosszas bemelegedési idő és korlátozott élettartam jellemezte őket. Ma elsősorban LED-es fényforrásokat találunk a klímákban, melyek bekapcsolás után azonnal teljes hatékonysággal működnek, alacsony fogyasztásúak és hosszú élettartamúak. Készülék vásárlása esetén erre mindenképpen érdemes rákérdezni.

Az UV-C fertőtlenítő megoldások belső kialakítása, ebből kifolyólag a hatékonyságuk is eltérhet. Érdemes rákérdezni laboratóriumi vizsgálatok eredményére, áttanulmányozni az erről szóló tanúsítványokat.

UV fényspektrum2

Bemutatkozik a Hisense Hi-Comfort 3,5 kW split klíma szett!

Wings Pro: egy bölcs választás hűtésre, fűtésre. Kompakt méretek, csendes és energiatakarékos működés.

  • Energiaosztály (hűtés): A++
  • Energiaosztály (fűtés): A+
  • WiFi
  • Ajánlott szobaméret: (lég m3): max. 110
  • ✅ UV-C fertőtlenítő funkció✅
  • Csökkenti a légzőszervi betegségek kialakulását
  • Allergének, poratkák, pollen és penészgomba ellen
  • Megelőzi az egészségügyi problémákat

Ezeket olvastad már?

Mekkora hőszivattyú kell?

Mekkora hőszivattyú kell?

Mekkora hőszivattyú kell?Amikor egy hőszivattyú kiválasztására kerül sor, számos tényezőt kell figyelembe venni annak biztosítására, hogy a berendezés megfelelően működjön, és hatékonyan szolgálja otthonunkat minden évszakban. A hőszivattyúk méretezése kulcsfontosságú...

bővebben
Klíma tisztítás

Klíma tisztítás

Klíma tisztítás: Miért annyira fontos a klíma rendszeres tisztítása?A klímaberendezések tisztítása nem csupán a komfortos és hűs otthoni környezet megteremtéséhez szükséges, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedően fontos. Egyre több háztartásban és...

bővebben
0