Hőszivattyú kisokos
– hogyan válassz?

Mi az a hőszivattyú?

Nagyon egyszerűen fogalmazva a hőszivattyú egy olyan technológia, melynek alkalmazásával egy adott forrásból (ez leggyakrabban a levegő, de lehet a talaj és víz is) nyert hőenergiát egy másik helyre tudunk továbbítani és ott szabályozott körülmények között leadni. A hétköznapokban is gyakran találkozunk ilyen műszaki megoldásokkal pl. a hűtőszekrények vagy az otthoni ruhaszárítógépek esetében.

Hőszivattyús fűtés

Hőszivattyús megoldásokat gazdaságosan használhatunk fűtési célokra. A fűtési energia előállításához nem szükséges fosszilis energiahordozók égetése, így napjaink legkorszerűbb és leginkább környezetkímélő fűtési megoldása.

A környezetből nyert hőenergiát több módon is átadhatjuk, szétoszthatjuk az épületen belül. A legegyszerűbb megoldás, ha közvetlenül a belső tér levegőjét fűtjük. Ilyenkor beszélünk egyszerűen légkondicionálóval történő fűtésről.

Ugyanakkor otthonunkban messze a leggyakoribb hőleadó közeg a víz. Új kiépítések esetén feltétlenül megfontolandó a hőszivattyú és a hozzá illesztett fűtési rendszer választása, de hőszivattyúkat akár kombinálhatunk meglévő padlófűtési vagy fan-coil berendezésekkel, de  egyes esetekben akár radiátoros hőleadással is.

hőszivattyú működése

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú a környezetből nyeri az ingyenesen rendelkezésre álló hőenergiát és továbbítja a lakótérbe. Ehhez (a hűtőszekrényekhez hasonlóan) egy hűtőközeg gáz-folyadék nyomás és halmazállapotváltozását használja fel. Elektromos energiát csak a rendszer működtetéséhez vesz igénybe, ami általánosságban termelt hőenergia kb 25 százalékának felel meg.

A hőszivattyú berendezés működése egy állandó körfolyamat.

Hőszivattyú szerkezete

Az első lépés az elpárologtatás, amikor az alacsony hőmérsékletű, alacsony nyomású, folyadék halmazállapotú hűtőközeg energiát vesz fel a környezetből. Hő hatására a folyadék elpárolog, melynek során további energiát nyerünk.

A gázt ezután a kompresszor gyorsan összenyomja, a térfogatcsökkenés miatt a hőmérséklete jelentősen megemelkedik.

Ezt követi a hő átadása a lakáson belül egy hőcserélőn keresztül. A lépés végén az energiáját leadó, lecsapódó hűtőközeg ismét folyadék halmazállapotú és a körfolyamat kezdődik elölről.

A hőszivattyú fajták

Hőszivattyú berendezésekből nagyon sokféle létezik. Elsőként megkülönböztetjük őket a hőforrás és a hőátadás közege szerint.

A leggyakoribbak:

Levegő-levegő hőszivattyú
A hő forrása a környezet, melyet a berendezés közvetlenül a belső tér levegőjének ad át. Ez gyakorlatilag a split légkondicionáló. 

Levegő -víz hőszivattyú
Ebben az esetben a hő forrása szintén a szabad levegő, azonban a hőszivattyú egy hőcserélőn keresztül vizet melegít, melyet fűtésre, vagy használati melegvízként hasznosítunk. A köznyelven általában ezt a típust hívjuk „hőszivattyúnak” és a leggyakrabban használt kialakítás fűtési feladatokra.

Léteznek még víz-víz és talaj-víz típusú hőszivattyúk, azonban ezek alkalmazása lakossági keretek között indokolatlan mértékű adminisztrációval és jóval magasabb költségekkel járnak.

Ennek megfelelően a következőkben csak a levegő-víz típusú hőszivattyúkra vonatkozó információkat tárgyalunk.

 

A fentieken túl a berendezés kialakítása alapján is két nagy csoportba oszthatjuk a levegő-víz hőszivattyúkat.

Osztott (split) típusú berendezésről beszélünk, ha kültéri egység a szabadban, míg a hőt átadó egység beltérben kerül elhelyezésre. Ilyen esetben a hűtőközeget szállító kalorikus csövezés köti össze a két egységet.

Tartályos split kialakítás: Ebben esetben összeépítésre kerül a beltéri egység egy melegvizet tároló puffer tartállyal.

Monoblokk kialakítás esetén egy egységben kerül elhelyezésre az elpárologtató és a kondenzátor egység. Ebben az esetben nincs szükség kalorikus csövezésre, a hűtőközeg egy egységen belül áramlik.

Okos otthon: akár 7 helyiség független hőmérséklet-szabályozása wifis applikációval

Mekkora hőszivattyú kell?

A számunkra megfelelő típusú, kialakítású hőszivattyú kiválasztása számos tényezőtől függ. Az adott épület hőtechnikai adottságai, az meglévő fűtési rendszerhez való csatlakozás körülményei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

Jelentős beruházásról lévén szó, szakemberrel történő konzultáció elengedhetetlen. Átlagos Családi házak esetében (az épület méretétől, fűtési rendszertől, hőszigetelés mértékétől, bentlakók számától függően) jellemzően 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra lehet szükségünk.

További információért olvasd el a blog cikkünket: Mekkora hőszivattyú kell? 

A hőszivattyús fűtés előnyei

Az elsődleges előny, melyet a hőszivattyús fűtés kínál, az, hogy a jelenlegi helyzetben ez az opció bizonyul a leggazdaságosabbnak és legkörnyezetbarátabbnak.

Az energia, amit felhasznál, szinte kimeríthetetlen forrásból származik. Nem csak téli fűtésre tökéletes, hanem a nyári hőségben is hűsíti otthonunkat.

Nem szükséges drága gázvezetéket bevezetni, sőt, olyan helyeken is használható, ahol a gázszolgáltatás nem elérhető.

Egy másik óriási előnye, hogy kizárhatjuk a szénmonoxid mérgezés kockázatát.

Nincs szükség kéményre sem, és ennek karbantartásával sem kell bajlódnunk.

A hagyományos megoldásokhoz képest alacsony a karbantartási igénye, ami hosszú távon időt és pénzt takarít meg.

És végül, de nem utolsósorban, univerzálisan alkalmazható, tehát más fűtési rendszerekkel is kombinálható.

A hőszivattyú sokoldalúsága és hatékonysága
teszi a legjobb választássá azok számára,
akik egy gazdaságos és környezetbarát alternatívát keresnek fűtési és hűtési rendszerük számára.

A hőszivattyús fűtés ára

Új fűtési rendszer kiépítésekor vagy meglévő felújításakor mindenképpen érdemes mérlegelnünk a hőszivattyú beépítését. Napjaink energiaárai mellett nem létezik gazdaságosabban üzemeltethető alternatíva.

Kétségtelen, hogy a beruházás mértéke jelentős, valószínűleg magasabb költséggel is kell számolnunk, mint pl. egy gázkazánra épülő rendszer esetében. Ugyanakkor befektetésünk a kevesebb karbantartási igénynek, hosszabb élettartamnak és az alacsonyabb energiaszámláknak köszönhetően bizonyosan megtérül. Hőszivattyúk esetében a téli időszakban igénybe vehető a kedvezményes árú „H”  tarifa is.

Hőszivattyú méretezés kalkulátor

Egy építkezés során gépészeti, hűtési/fűtési rendszerek a költségvetés jelentős részét teszik ki és alapvetően hosszú évtizedekig a kialakított rendszeren múlik majd a bent lakók téli és nyári komfortérzete. Ennek megfelelően mindenképpen érdemes körültekintően eljárnunk, amikor a hőszivattyús rendszer kiválasztásáról, méretezéséről van szó.

Több helyen találhatunk hőszivattyús rendszert méretező, közelítő eredményeket adó kalkulátorokat, biztosra viszont csak akkor mehetünk, ha megfelelő adatok birtokában szakemberrel konzultálunk.

Új építés esetén épületgépész által elvégzett hőigény kalkuláció, gépészeti terv elkészítése mindenképpen elkerülhetetlen.

Fűtési rendszer átalakítása, felújítása esetén tisztában kell lennünk az adott épület hőtechnikai adottságaival (falazatok, nyílászárók, oldalfali és födémszigetelések, korábbi energia költségek) valamint meglévő fűtési rendszerünk kialakításával. Ezen adatok, információk birtokában már elkészíthetők a szükséges számítások, tervek.

Megfelelő előkészületek hiányában hőszivattyúnk működése csalódást, jelentős addicionális költségeket okozhat.

A hőszivattyús fűtés hátrányai

Mint azt az előzőekben áttekintettük, a levegő-víz hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben. Bár az elérhető legkorszerűbb és leginkább energiatakarékos fűtési megoldásról van szó, mégis néhány hátránnyal szembe kell néznünk.

Ezek a hátrányok a működési elvből adódnak, de megfelelően kialakított rendszere esetében a napi használatban semmilyen kompromisszumot nem jelentenek.

 

Maximális vízhőmérséklet

Még a legkorszerűbb hőszivattyúk sem képesek olyan hőmérsékletű melegvíz előállítására, mint a gázkazánok. Ez elsősorban nagy mennyiségű használati melegvíz gyors előállítása esetén okozhat nehézséget. Ezt megfelelő puffereléssel, vagy alternatív forrásból történő rásegítéssel (pl. elektromos fűtés) áthidalható.

Meglévő radiátoros rendszer esetén is korlátozottan használhatók hőszivattyúk, hiszen a radiátoros fűtési rendszereket rendszerint egészen magas hőmérsékletű fűtővízhez méretezték. Újabb típusú, alacsony hőmérsékletre tervezett radiátorokkal ez a probléma is kezelhető.

Padlófűtési rendszerekben a hőszivattyúk általában minden kompromisszum vagy akadály nélkül használhatók.

Mivel a felmelegített víz a fűtési rendszer energiahordozója, ezen múlik otthonunk megfelelő komfortja mindenképpen kérjük szakember tanácsát. Meglévő fűtési rendszerek korszerűsítése, átalakítása alapos előkészítést, tervezést igényel.

 

Változó hatékonyság

Mint bármilyen hőszivattyús rendszer esetében, így a levegő-víz hőszivattyúk esetében is a külső hőforrás hőmérséklete befolyásolja a megtermelt hőenergia mennyiségét. Értelemszerűen a fosszilis tüzelésű berendezés esetében ez a probléma nem merül fel. Így a gyártók több hőmérséklet lépcsőhöz megadják a teljesítmény értékeket. Ezek az adatok kiemelten fontosak az előzetes méretezések során, valamint különböző gyártók termékeinek összehasonlításához.

 

Zaj

A hőszivattyúk kültéri egysége forgó, mozgó alkatrészei zajjal működnek. Ezek elsősorban a ventilátor(ok), mely(ek) a levegőt mozgásban tartják, illetve a kompresszor. Bár a fejlett inverteres berendezések minimális zajt keltenek, mégis adott esetben, éjszakai csendben zavaró lehet működésük. Ezért érdemes az előkészítés során átgondolni a kültéri egység helyét, esetleges zajcsökkentő megoldások alkalmazását.

 

Monoblokk megoldások

Monoblokk kialakítású rendszereknél a felmelegített víz a kültéri egységben keletkezik, amit onnan hőszigetelt csöveken vezetünk beltérbe. A hőveszteségek csökkentése érdekében érdemes ezt a távolságot minimalizálni. Extrém időjárás mellett, nagyon alacsony külső hőmérséklet esetén fennállhat a víz fagyásának veszélye hosszabb áramkimaradás vagy a hőszivattyú meghibásodásának okán. Erre a problémára megoldást jelent a fagyálló folyadékkal történő üzemeltetés és plusz hőcserélő beépítése épületen belül.

Hogyan tovább?

Azok számára, akik gondolkodnak egy hőszivattyús rendszer beépítésén, reméljük, hogy ezen cikk információi hasznosnak bizonyultak. A környezettudatos, energiatakarékos otthon megvalósításához a hőszivattyú kiemelkedő lehetőség, amely a fűtési és hűtési igényeket egyaránt képes kiszolgálni.

Amennyiben további kérdéseid lennének a hőszivattyúk telepítésével, üzemeltetésével vagy a méretezéssel kapcsolatban, kérjük, ne habozzanak  vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen válaszolunk a kérdésedre!

További kérdésed van?
Vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Érdemes megemlítenünk a Hisense hőszivattyúját, amely számos innovatív technológiát alkalmaz, hogy a legjobb fűtési és hűtési megoldást nyújtsa az otthonodban vagy az irodában.

A Hisense hőszivattyúit az elérhető legmagasabb minőségi sztenderdek szerint tervezték, hogy az éghajlati viszonyoktól függetlenül kényelmes és gazdaságos hőellátást biztosítson. Ezek a berendezések úja hatékonyan képesek szabályozni az otthon és az iroda hőmérsékletét, alacsonyan tartva az energiafogyasztást, és minimalizálva a környezeti hatást.

Ezeket olvastad már?

UV fertőtlenítés klímával

UV fertőtlenítés klímával

UV fertőtlenítés klímával:miért alkalmas az UV-C technológia fertőtlenítésre?Mi az a UV fény fertőtlenítő rendszer? Az UV-C a szemmel nem látható ultraibolya fénysugárzás legkisebb hullámhosszú tartománya. Az UV-C fény képes mélyen behatolni a kórokozók sejtjeibe,...

bővebben
Klíma tisztítás

Klíma tisztítás

Klíma tisztítás: Miért annyira fontos a klíma rendszeres tisztítása?A klímaberendezések tisztítása nem csupán a komfortos és hűs otthoni környezet megteremtéséhez szükséges, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedően fontos. Egyre több háztartásban és...

bővebben
Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?Akár saját otthonról, akár egy irodáról beszélünk, a tökéletes klíma kiválasztása elsőre nehéz feladatnak tűnhet. Nem véletlenül, hiszen ma már változatos igényeknek megfelelő, rengeteg funkcióval ellátott klímaberendezés közül választhatunk a...

bővebben
0