Milyen szabályzásokra kell figyelnem klímaszereltetés előtt?

Vásárláskor felmerül a kérdés, van-e konkrét szabályozás a háztartási split klímaberendezések beszerelésére? Olvassa át összefoglalónkat, melyben a legfontosabb szabályokat soroljuk fel.

FIGYELEM VÁLTOZÁS A JOGSZABÁLYBAN! KÉRJÜK OLVASSA EL AZ AKTUÁLIS INFORMÁCIÓKAT ITT!

klímaszerelő lány

Végfelhasználói tanúsítvány
– a vásárlás feltétele

A 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet értelmében a split klímák vásárlásának feltétele, hogy a telepíttető rendelkezzen a telepítést végző szerelő által kiállított egyedi vonalkódos „végfelhasználói tanúsítvánnyal. Ennek hiányában klímaberenezések végfelhasználóknak nem szállíthatók.

Ha van megbízott szerelője, ő állítja ki Önnek a tanúsítványt, mely alapján szállítani tudunk.

Ha nincs szerelője, szívesen segítünk. Klímaberendezésinkez ingyenes szerelőajánlást is biztosítunk adatbázisunkból – a cím alapján javaslunk partnert, akit Ön aztán meg tud bízni.

Amennyiben sürgős a szerelés, válassza „Sürgősségi szerelésszervezés szolgáltatásunkat, és olyan partnert ajánlunk, aki öt munkanapon belülre időpontot fog adni Önnek.

Építési engedély
– tartószerkezet átalakítása esetén

Ha a split klímaberendezés felszerelésénél az épület tartószerkezetét vagy annak elemét is át kell alakítani, akkor az illetékes hatóságnál építési engedélyt kell kérni. ( 312/2012. (XI. 8.) Korm. Rendelet).

Műemlékvédelem

Lakása műemléki védelem alatti épületben van, és a kültéri egység zavaró helyre kerülne? Műemlékvédelem alá eső épületeknél a helyi önkormányzatot kell felkeresni.

Minden esetben javasolt az adott település önkormányzati előírásait és rendeleteit is átnézni, még a klímaberendezés telepítése előtt. A szabályozások településenként eltérőek, és a szankciók esetenként súlyosak.

Társasházi szabályozások

Társasházak esetén a közös képviselővel kell beszélni, mert nála érhető el az adott társasház szabályzata. Országos szinten a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó előírásai mérvadóak, melyeket feltétlenül szem előtt kell tartani telepítéskor.

 

Ha bővebb információkra lenne szüksége, hívja kollegáinkat, vagy konzultáljon klímaszerelőjével.

Ezt olvastad már?

Klíma karbantartás

Klíma karbantartás

Klíma karbantartás Egy gondosan karbantartott klíma hosszú évekig, komfortos, egészséges környezetet biztosít. De miért szükséges a karbantartás és mi történik, ha ez elmarad? Szükséges-e akkor is, ha csak ritkán használjuk a klímánkat? Ezeket a leggyakrabban...

bővebben
Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes

Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes

Minden egy helyen, amit a légkondicionálásról tudni érdemes A légkondicionálók megváltoztatták az életünket azáltal, hogy nagyobb komfortot hoztak az életünkbe a kültéri hőmérséklettől függetlenül. Az otthonunkban és a munkahelyünkön alakították életünket, nagy lökést...

bővebben
0